STRESS part 1 miss.B skriver part 2


Stress är egentligen en helt vanlig reaktion i kroppen som kommer som en slags ''hjälp'' för att du ska kunna ta tag i olika utmaningar och hinder. Hjärnana skickar stress signaler till till kroppen, hjärtat börjar slå fortare, andingen blir snabbare och musklerna blir spända. Kroppen gör sig redo för något. Stress är bra om du har tidspress och måste bli klar med något snabbt.
Men självklart kan man känna stress även fast man inte har ont om tid. Ofta kan man känna stress om man har för höga förväntningar på sig eller kanske hur man ska vara som person. Alla dessa känslor skapar stress. Och det är extremt viktigt att veta att du inte är ''onormal'' ifall du känner dig stressad över det ni har i skolan medan alla andra tar det lugnt. Vi reagerar helt olika på stress även om vi alla sitter i en och samma situation. Det beror också lite på vad man har varit med om tidigare i livet och hur man mår själv. Har du fått koppla av och kunna hämta krafter och mår allmänt bra kan en jobbig skolvecka ses som en utmaningen.
Har du istället tvärtom att du är trött, nere och deppig och det är exakt samma vecka känns som ett helvete och bara allmänt jobbig. Man blir bara lättare stressad och lättare känslig. Ett tips till er som känner att den här veckan kommer bli jobbig och tuff prata med er mentor och säg att det är jobbigt just nu och att du tar en dag itaget. Om du kan så sitt gärna hos skolkuratorn eller med en ''stödlärare'' eftersom det känns så otroligt mycket lättare och tro mig du kommer få dubbelt så mycket gjort än om du suttit på lektionen!
Efter att man varit stressad behöver kroppen tid att kunna återhämta sig men får kroppen inte tid att återhämta sig och känner stress allt oftare och oftare under en längre tid, kan det bli ett problem. Stressen kan gå över i huvudvärk, ont i kroppen, får svårt att sova, blir nedstämd eller så kanske du tappar lusten till det du älskade att göra.
Stress kan faktiskt bli skadeligt (det borde ju jag veta...) stress blir skedeligt när men under en period känner att t.ex. höga krav och förväntningar på en själv är mer än vad man klarar av eller har tid till eller... när man känner att man tappat kontrollen över sitt liv.
Känner man ofta stress är det super viktigt att man får hjälp!!! Är du stressad så berätta det för någon du har förtroende för och när du väl har modet till dig så kan du berätta det för umo, skolsyster eller vårdcentralen. Den som du träffar på något av de här tre ställerna kommer förmordligen att bedömma om du behöver proffisionel hjälp med stressen. Kom ihåg att ju tidigare du får hjälp dessto snabbare kommer du att må bättre igen. Jag råder alla som läser det här och känner igen sig att söka nuuu och inte vänta med det, för ju längre det går ju värre kan det bli, tro mig jag vet vad jag säger.
Hur vet man om man är stressad då?
* Dålig sömn.
* Trött fast du sovit.
* Irriterad och arg över småsaker.
* Svårt att koppla av.
* Rastlös.
* Hjärtklappning.
Gå in på google och sök bara på ''stress test.'' Så kommer det komma upp test som du kan göra!
Någon ville att jag skulle tjata på miss.B något part 2 hon skulle göra ska be henne göra det men just nu är hon i skogen.
xoxo, miss.E

~speciellt tack till umo.~


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu