VÅGA SÄGA NEJ TILL MOBBNING!

Vad är mobbning?

Mobbning är när någon blir utsatt för negativa handlingar under en tid. Den som blir utsatt kommer i underläge och kan därför ha svårt att försvara sig.

 

Andra ord som kan dyka upp när man pratar om att någon är utsatt är kränkningar, trakasserier och diskriminering. Kränkningar är när man blir illa behandlad så att man känner sig ledsen, sårad och mindre värd. Det kan ske en eller flera gånger. Trakasserier är när mobbningen har att göra med någon av de sju diskrimineringsgrunderna, t ex ditt kön eller din hudfärg. Diskriminering är när en vuxen behandlar dig orättvist eller att skolan har orättvisa regler som drabbar dig för att du till exempel har en viss religion, sexuell läggning eller ett funktionshinder.

  • Fysiskt/kroppsligt: Att göra något mot någon annans kropp som att slå, sparka, tafsa, komma för nära, hålla fast, knuffa, fälla, nypa, dra i håret, kasta sudd, stjäla eller förstöra saker osv.
  • Verbalt/genom ord: Att göra illa någon med hjälp av ord. Det kan man göra genom att hota, skriva elaka lappar, klottra eller att säga något direkt till personen så som: fetto, hora, vilken ful tröja du har, du får inte vara med osv. Men man kan också göra det bakom ryggen på någon genom att snacka skit och sprida rykten.
  • Psykiskt/mentalt: Att på olika sätt "i det tysta" visa en person att den inte är välkommen. Exempel är när alla i klassen är bjudna på fest utom en person, när man jämt är ensam på rasterna utan att ha valt det, när man alltid blir sist vald i gympan, när någon gör ett elakt tecken eller när ingen hälsar på en när man kommer till skolan. Det kan faktiskt räcka med irriterade blickar eller suckar när man kommer i närheten för att man ska bli ledsen.

Mobbning är något jag tycker väldigt illa om (medtanke på att jag blivit FRIENDSutbildad ca 2½år.) Mobbing är något jag tänker på väldigt mycket till och från för att du kanske säger ''jävla idiot'' till en kompis och du kanske tycker att den personen borde tåla det och inte falla samman, men lär dig redan nu att vi uppfattar saker olika och kompisen kanske inte alls uppfattar det ''okej'' som du tyckte att det var. Svensken är titt som oftast ''tyst'' av sig och säger inte alltid vad den tycker rakt av, oftast även bra på att dölja känslorna med. Ännu en gång vill jag påminna er om att tänk er för innan ni säger något. Det som en gång yttrats kan inte ändras, endast förlåtas...

 Det finns fler små snuttar på youtube som man kan kolla om barn och ungdomars tankar och/eller åsikter kring mobbning.


''Filmen handlar om 15-åriga Alice som inte blir accepterad för den hon är, och om Josse som inte vågar bry sig trots att hon egentligen vill.''

Den här filmen har jag sett flera gånger om och om igen och varenda gång har jag förståt budskapet i filmen. Jag (och kanske miss.B) tycker att den här filmen borde ses av alla skolor i hela Sverige när man kommit upp i en viss årskurs. För att visst, det är filmatiserat, men förstår ni att detta är vissa barns liv i Sverige? En del unga väljer att ta deras liv pågrund utav att vissa barn/ungdomar är missnöja med deras liv. Vi lever ändå i Sverige där vi har rent vatten, får mat i skolan, tak över huvudet, får socialbidrag, går i skolan gratis, lärare som lägger ner mycket tid för att vi ska lära oss och kunna ta steget ut i världen. Vi som lever i en av de bättre kontinenterna ska inte behöva må dåligt och behöva ta våra liv pågrund utav mobbning i skolan, det är så fel. Vi kan stoppa detta, men då krävs det att du, just du vill hjälpa till och stoppa mobbningen. Lärare ska aldrig blunda för mobbning om de ser det, för det barnet som mobbas hade kunna vara ditt barn, hade du velat att en lärare blundade för ditt barn om h*n vart mobbad? Ni vuxna, som läser detta ta till er.

Även fast lärare inte blundar, så kan de inte se allting heller. Så ser du mobbning tveka inte att ingripa, du behöver inte göra det själv. Hämta en kompis och säg ifrån, ropa på en lärare eller gå fram helt själv och säg till. Mobbning får inte förekomma i Sveriges skolor, även fast det ändå gör det.

''Börja från ingestans och stoppa mobbningen i Sveriges skolor!!!''

xoxo, miss.E
+ miss.B


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu