Afrohår part 1.

Kära bloggare, nu när jag skriver afrohår så kanske det inte känns så speciellt relevant för många av er, men jag vet att det är inte specieillt många sidor som har ''bra'' afrohårs information så därför ville jag skriva en egen.

Oftast vart du än går in i vilken salong som helst så kan de oftast inte hantera afrohår utan frågar man kan man få svaret ''ska försöka.'' Då kan man lika gärna vända på klacken och gå, för jag vill inte att någon försöker med mitt hår, jag vill att om de ska fixa mitt hår ska de banne mig kunna precis som med allt annat hår!

Men vi som bor i Sverige lever ju i en Västerländskvärld där nästan alla salonger bara kan fixa skandinaviskt hår, vilket kan vara jobbigt. Har ju ca 4 salonger där jag bor, men för att jag ska hitta en salong som är anpassad för mitt hår måste jag åka väldigt långt, det samma gäller med hårprodukter.De flesta som har afrohår kan finna det väldigt svårt att veta hur man ska sköta sitt hår just med tanke på att alla bra hårtips och knep som finns funkar ju inte alltid som det är tänkt på vårt hår. Så har man lite brist på kunnande kan det reflektera i att man får både irriterad och torrhårbotten och onödigt slitage på håret.
FAKTA OM AFRO(HÅR):

- Afrohår är oftast väldigt tjockt och lite smålockigt, det täcker hårbotten för att skydda det mot stark sol som finns i de länderna där afroursprung lever.

- Hår utvecklas och växer i en hårsäck. Hårsäcken har som ett litet tillväxt centrum där en papill (en vårtliknande utväxt) suger upp alla näringsämnen som utan avbrott skapar celler som tränger upp ur huden. Detta är den biologiska processen som får håret att växa.

- Håret växer ca 1-1,5 cm per månad.

- Normaltsätt tappar du ca 100-150 hårstrån per dag.

- Din hårväxt påverkas av ålder, vitaminer, hormoner och arv.

- Man kan dela in håret i tre olika grupper:

Europeiskthår: Ovalt eller avsmalnande hårsnitt
Asiatiskthår: Oftast ett ett runt tvärsnitt
Afrikanskt hår: Mycket ovalt tvärsnitt och har en utveckling att vara mycket lockigt.

BRA SAKER ATT KOMMA IHÅG:

*Alcohol Denat
*Sodium Lauryl Sulfate
*Sodium C14-16 Olefin Sulfate
*DMDH Hydantoin
*Sodium Laureth Sulfate

Dessa bör du lära dig utantill eller ha en lapp i väskan när du ska ut och handla hårprodukter. De tre understa är syntetiska rengöringsämnen och sammansättningar kan vara tufft för både hår och hud, finns ofta i butikschampoon för att de är billiga att producera. (Dessa ämnen bör du då alltså undvika i dina hårprodukter.)

*Sweet Almond oil (mandelolja)
*Jojoba
*Avokado
*Tea Tree oil
*Peppermint oil
*Carrot extract
*Horsetail extract
*Lavender
*Rosemary
*Kelp

Lika väl som du borde undvika de första ''ingredienserna'' bör du också ha detta på en lapp när du letar efter produkter för dessa är vårdande. De hjälper till att bevara fukt, hindrar från att torka ut och gör så att håret inte bara känns och ser friskt ut utan ser också till att håret mår friskt! (De ska helst skrivas högst upp på en innehålls förpacking så vet du att de gör nytta.)

OBS!!!
Undvik clarifying shampoon de kommer att bleka din färg i håret!

När du letar balsam så leta efter vårdande ämnen som dessa:

Collagen
*Keratin
*Mino Acids
*Panthenol / Pro-vitamin B5
*Dimethicone: som är en slags sammansättning av silikon och som slätar till det fransiga, yttersta lagret av hårstrået, samt återställer lyster och glans. Det hjälper också till att reducera den slitande effekten av borstning, föning och styling. Bra va?

Kom nu ihåg att alltid fråga din frisör eller vem som nu fixar ditt hår efter produkter som passar ditt hår.


I nästa part kommer det komma...

PART 2:
* Viktiga saker att tänka på.
* Löss i afrohår.

PART 3:
* Hur du sköter ditt hår på bästa sätt och mina tips jag har till dig. Samt ge dig en liten skillnad mellan ''afrohår och afrohår?''

xoxo, miss.E


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu