Hur viktig är egentligen sömnen för en tonåring och vad kan du göra för att förbättra din och/eller ditt barns sömn?Som de flesta vet behöver vi tonåringar sova så mycket som möjligt under puberteten för det pågår så mycket som tröttar ut kroppen. Sömnen är extra viktig eftersom man ska kunna växa och utvecklas men dessutom kunna hålla sig frisk och klara av att lära sig nya saker.

Om du som tonåring sover för lite kan du få svårt att lära in dig nya saker på lektionerna och du kommer ha väldigt svårt att kunna hänga med på lektionerna och försöka förstå vad läraren babblar om. Tonåringar behöver sova mellan 8 till 12 timmar. Behovet variererar lite mellan invid till invid för att jag t.ex ska orka en skoldag måste jag sova mellan 10 till 15 timmar.

Det är bevisat att en god nattsömn hjälper hjärnan att sortera in det den lärt sig, det ökar också kreativitenen, förmågan att prestera, reagera och koncetrera sig under dagarna. En djup sömn är likså viktig för ett bra immunförsvar och tillväxten.

Därför tycker jag att det är ganska dumt att vi får läxor som vi ska sitta uppe och göra men det är ju ändå såhär att man kan alltid göra sina läxor och inlämningar i god tid för stannar du uppe till 03.20 för att göra en uppsats som du ska lämna in senare under dagen rubbar du ''sömn cirkeln'' och kroppen hamnar lätt i obalans. Inga dåliga ''jag hade inte tid'' ursäkter! Två timmar av ditt liv för att göra en läxa/uppsats är väl inte så farligt? Du snabbare du gör den, desto snabbare blir du ju av med den.

Har du svårt att sova? Här är några tips på hur du kan förbättra din sömn:

1. Innan du ska lägga dig så ligg inte och tänk så mycket på vad som hända imorgon eller som har hänt under dagen eftersom då kommer hjärnan iväg på andra tankar. Försök att inte tänka någonting alls eller så kan du försöka räkna till tusen, har du kommit upp till tusen utan att du somnar så kan du lika gärna gå upp igen utan att tända massa lyse.

2. Ett varmt bad brukar vara avkopplande innan läggdags.

3. Oro och stress (mina fiender) gör det extremt svårt att sova på kvällarna har du för mycket tankar i huvudet så kan du försöka öppna upp dig till din vårdnadshavare och prata med de, eller skriva dagbok då du skriver ner dina tankar och känslor.

4. Var lagom mätt när du går och lägger dig så du inte är hungrig och behöver gå upp under natten och så att du inte heller är proppmätt och ligger där med magen full så att den gör ont. Hunger stör nämligen sömnen.

5. Försök att inte sova på dagen eftersom det kan störa sömnen om du verkligen måste så sova under dagen så sov som max, mellan en timme till trettio minuter.

6. Varva ner innan du ska lägga dig! Hade du tänk lägga dig 22.30 är det kanske inte så bra ide att träna kl. 22.00. Försök istället varva ner en timme innan du ska lägga dig, ta en kopp te med en macka kanske och läs en bok eller varför inte lite kändisskvaller? Sen när klockan börjar dra sig mot 22.30 (runt 22.00) kan du lägga dig i sängen och bara försöka slappna av, kanske lyssna på lite lugn musik?


xoxo, miss.E


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu